perjantai 6. joulukuuta 2013

ESITTELYSSÄ: NINI VAN DEERING, MOLLA MILLS & HELI VÄÄTÄINEN / HERNÉ

Ylihuomisessa Ofelia Marketissa lavalle nousee kolme mielenkiintoista, lahjakasta ja varsin taitavaa naista, joista haluamme kertoa teille nyt hieman lisää...


Nini Van Deering on suomalaisen vaatetusalan opiskelija Nina Vehviläisen luoma alter ego, joka sai alkunsa sanaleikistä. Ensi keväänä vestonomiksi valmistuvan Vehviläisen edellinen uniikeista luomuksista koostuva Steaming Siberia -mallisto nähtiin Ofelia Marketissa vuonna 2010. Uusi Dead Nouveau by Nini Van Deering -mallisto esitellään tämän vuoden Ofelia Marketissa ja kuten edelliselläkin kerralla, kaikki asut tulevat nytkin myyntiin heti näytöksen jälkeen.

Eräänä loputtomana inspiraation lähteenä Nini Van Deering mainitsee jo aikaisemmissakin mallistoissa vaikuttaneet makaaberit aiheet. Dead Nouveau by Nini Van Deering sai alkunsa art nouveau -tyylistä ja post-millennium-goottimuodista. Ideana oli näiden kahden yhteensovittaminen tavalla, jonka lopputuloksena syntyi Art Nouveaun synkempi puoli. Yksityiskohdista löytyy kultaa, tekonahkaa ja hyvinkin erilaisten materiaalien yhdistelyä aina sametista sifonkiin. Tietenkin mustana.

Nini Van Deering on tällä hetkellä vaivihkaa siirtymässä uusille inspiraation lähteille Helsingistä suurkaupungin sykkeeseen. Alkuvuodesta 2014 hän jatkaa luovaa työtään Berliinissä uusien haasteiden ja tekniikoiden opiskelun parissa. Usein kulttuurista ja kirjallisuudesta inspiraation löytänyt Nini Van Deering suosittelee joululahjalistassaan seuraavia teoksia:

  1. "Vuoden päästä ilmestyvä valokuvakirja jota olen toivonut lahjaksi jo useampana jouluna. Paras lahja olisi jos tämä post-punk-muotia käsittelevä opus löytyisi paketista jo tänä jouluna."


  2. ”Törmättyäni Paul Koudounariksen erittäin inspiroivaan Empire of Death valokuvakirjaan odotan innolla pääseväni tähän toiseen teokseen johon Koudounaris on kuvannut Rooman maanalaisten hautakatakombien ylellisesti puettuja muumioita.”


  3. ”Neil Gaimanin luoman Sandman-sarjakuva on visuaalisen vaihtelevuutensa lisäksi sisällöltään erittäin mielenkiintoinen fantasiamaailma, johon uppouduin nuorempana. Ehkä Sandman on ollut osaltaan vaikuttamassa siihen, mitä Nini Van Deering on tänä päivänä."

    Dead Nouveau by Nini Van Deering -muotinäytös Ofelia Marketissa sunnuntaina klo 13. Näytösvaatteet tulevat myyntiin näytöksen jälkeen.

     Esimakua Dead Nouveau by Nini Van Deering -mallistosta. Kuva: Svante Oldenburg


 
Monille Ofelia Marketin ystäville nimi Molla Mills on jo varsin tuttu. Tämä 34-vuotias tyylikäs, tumma kaunotar on vieraillut Ofelia Marketissa myyjänä monesti ja tänä vuonna hän emännöi tapahtumassa virkkuutyöpajaa. "Jonkin asteen elämäntapatyypiksi" itseään kuvailevalta Mollalta ilmestyi aiemmin tänä vuonna Virkkuri-niminen virkkuuohjekirja, joka ravisteli käsityömaailmaa. Teoksensa ensi vuoden huhtikuussa ilmestyvää jatko-osaa parhaillaan työstävä koukkukuningatar tekee virkkuuta kansalle ja on itsekin hulluna kyseiseen käsityötekniikkaan. Mollan ideana on uudistaa koko virkkuugenre Suomessa ja ulkomailla. "Uskon sen menevän läpi, koska oma intohimoni virkkuuseen näkyy kauas," hän vakuuttaa. Virkkuri on saanut todella positiivista lukijapalautetta ja kerännyt mediahuomiota. Aloittaessaan Virkkurin tekemisen kaksi vuotta sitten Molla ei osannut odottaa näin hienoa vastaanottoa. "Nyt voin jo ajatella tätä tulevaisuuden urana. Tämä on sitä, mitä olen aina halunnut tehdä," Molla toteaa.

Taustaltaan Molla on ompelija, muotoilija ja taiteen maisteri. Kymmenen vuoden luovan alan koulutus on johtanut käsityökirjailijan uraan. Nuorempana Molla halusi suunnitella tuotteita omalle merkille ja tekikin niin hetken, kunnes huomasi liukuhihnatyön vievän työstä mielenkiinnon. Molla lopetti tuotteiden valmistamisen ja siirtyi tekemään virkkuuohjeita. Niiden parissa mielenkiinto säilyy, kun tekee yhdellä ohjeella vain muutaman tuotteen sadan kappaleen sarjan sijaan.

Työssään Molla inspiroituu uusista materiaaleista ja työvälineistä, kuten kierrätyslangoista ja virkkuukoukuista. Molla hankkiikin jatkuvasti uusia virkkuukoukkuja ja odottaa kovasti pääsevänsä maailmanympärysmatkalle kiertämään eri maiden virkkuumateriaaliputiikkeja. 
 
Näyttävästä pukeutumistyylistään tunnettu Molla inspiroituu milloin mistäkin."Vintage-kauteni näyttää olevan jo takanapäin, mutta yhä 50-luku on omaa ihannetyyliäni lähimpänä," hän kertoo. Tällä hetkellä hänen rakkain vaatekappaleensa ovat combat-bootsit, joilla voi kävellä missä vain. Vannoutuneena korkokenkien käyttäjänä hänellä meni pitkään ennen ensimmäisten tasapohjaisten kenkien hankkimista.
 
Käsityössä tällä hetkellä on Molla mielestä trendikästä juuri se, mitä parhaillaan teet. "Käsillä tekeminen on IN, oli se sitten mikä tekniikka tahansa. Kaikki käsillä tekeminen tuo uutta energiaa," hän toteaa. Hänen ehdotuksensa joululahjaksi onkin käsityötarvikepaketti, sillä sitä kautta jokainen voi inspiroida läheistään uuteen harrastukseen. "Kenties siitä aukeaa hänelle uusi suunta," Molla vinkkaa.

Molla Millsin haastattelu ja virkkuutyöpaja Ofelia Marketissa sunnuntaina klo 14. Osallistuminen ja materiaalit ovat maksuttomia!

Kohtalokas koukkukuningatar Molla Mills. Kuva: Saara Salmi

 
Herné on Heli Väätäisen perustama yhden naisen yritys, jonka repertuaariin kuuluvat kierrätysnahasta valmistetut laukut, lompakot, korut ja muut asusteet. Asustesuunnittelijana ja modistina Helin intohimona ovat houkuttelevat ja koukuttavat jujut, jotka takaavat tuotteiden yksilöllisyyden. Usein Heli valmistaa tuotteita myös asiakkaan lähtökohdista käsin, jolloin hän voi yhdessä asiakkaan kanssa hyödyntää esimerkiksi vanhoja valokuvia laukun yksityiskohtana.

Heli inspiroituu romanttisvivahteisista napsulaukkujen metallikehyksistä, kauniin värisistä nahkatakeista materiaalina, vintage-hengestä sekä rönsyilevistä koristenauhoista. "Välillä selkeämpikin linja tuotteiden suunnittelussa tekee hyvää, jotta voi sitten taas palata yltäkylläisyyteen!" Heli kertoo.
 
Ofelia Marketissa useita kertoja myyntipöytää pitänyt Heli ohjaa tämän vuoden tapahtumassa työpajaa, jossa luodaan koruja ja asusteita kierrätysnahasta. "Luovuus kukkikoon ja sakset viuhukoon!" Heli innostaa ja korostaa, että tärkeintä on materiaalilähtöinen ote tekemiseen. Työpajassa ihastuttavan väriset nahkatilkut, helmet ja ketjut inspiroivat osallistujia hapsuihin, kuvioihin ja erilaisiin, yllättäviinkin yhdistelmiin.

Vuonna 2014 Hernén suunnitelmissa on luoda isokokoisten laukkujen mallisto ja siinä sivussa uusia pientuotteita uudenlaisin yksityiskohdin. Heli unelmoi siitä, että hänen tuore yrityksensä saisi laajempaa jalansijaa Suomen design-kentällä ja mahdollisimman monet käsityötä arvostavat löytäisivät hänen asusteensa.
 
Joululahjoja miettivälle Heli antaa seuraavan vinkin:
 
"Valitse kuva, joka on ystävällesi tärkeä tai inspiroi häntä. Kiinnitä kuva decoupage-lakalla (askarteluliikkeistä) esimerkiksi peltipurkkiin, lasinaluseen tai tuikkulyhtyyn. Nauti persoonallisen lahjan antamisesta!"
 
 Kuvat: Erika Belazreg 
 
 
Heli Väätäisen (Herné) Kierrätysnahasta asusteeksi -työpaja Ofelia Marketissa sunnuntaina klo 17. Osallistuminen ja materiaalit ovat maksuttomia! 
 
Juhlavaa itsenäisyyspäivää!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti