torstai 21. kesäkuuta 2012

Yötöntä yötä odotellessa...

Juhannus on vuoden ihanin juhla. Se voittaa syntymäpäivät, vuosipäivät, joulut, uudetvuodet ja pääsiäiset. Tämä on tietysti vain minun kokemukseni ja moni teistä tuntee varmasti toisin. Olen viettänyt elämäni jokaisen juhannuksen kesämökillä, joka on vuosien varrella vaihtunut moneen otteeseen. Ensin oli se lapsuuden kesämökki, vaarin rakentama. Majailin usein pihan laidalle pystytetyssä leikkimökissä ja kuvittelin asuvani siinä oikeasti. Tein souturetkiä läheiselle autiotalolle ja juhannuksena etsin satumetsästä kukkivia sananjalkoja ja aarnivalkeita. Saunan lämmetessä otin monesti pienet nokoset kitisevässä pihakeinussa. Lempeä ilta-aurinko lämmitti kasvojani ja ilmassa tuoksui meri ja palava puu. Muistan joskus ajatelleeni Vaarilla on saari -laulun kertovan juuri tuosta mökistä ja pienestä saaresta, jolla se sijaitsi. Niin ylpeä ja onnellinen mökistämme olin. Ymmärsin sen todellisen merkityksen kuitenkin vasta sitten, kun elämä erotti meidät.

Lapsuuden kesistä tuli kaihoisaa nostalgiaa ja tuttu, turvallinen sukumökki korvautui jopa vuosittain vaihtuvilla vuokramökeillä. Eräänä kesänä mökkimme sijaitsi ulkosaaristossa ja tunsin itseni Myrskyluodon Maijaksi seisoessani aaltojen piiskaamalla rantakalliolla hiukset ja hame hulmuten - vaikka taisin kyllä itse asiassa käyttää tuolloin maastohousuja. Yhtenä vuonna mökkipaikka löytyi järven rannalta ja vietin juhannusta ensimmäistä kertaa vanhoista Suomi-filmeistä tutussa maalaisidyllissä. Lopulta löytyi vuokramökki, joka tuntui alusta asti kuin omalta. Miljöö muistutti paljon sitä lapsuuden kesämökin ympäristöä ja joinakin hetkinä pystyin jopa kuvittelemaan palanneeni ajassa taaksepäin. Tuolla mökillä olen nyt viettänyt juhannusta monta vuotta peräkkäin ja sinne suuntaan tänäkin vuonna - tosin vasta juhannuksen jälkeen. Tämä on nimittäin elämäni ensimmäinen kaupunkijuhannus. Aluksi ajatus tuntui surulliselta ja hieman ahdistavaltakin, mutta nyt lähinnä jännittävältä. Miltä juhannus tuntuu kaupungissa? Tuntuuko se edes juhannukselta? Voiko juhannus olla juhannus ilman tuttuja tuoksuja ja elementtejä - merta, metsää, puusaunaa, kokkoa? Tästä otan selvää huomenna Tampereen Juhannuslaituri-tapahtumassa, johon matkaamme edustamaan Ofelia Marketia.

Missä juhannusta sitten vietättekin tai olette viettämättä, toivon teidän nauttivan siitä niin paljon kuin mahdolliselta ylensyömiseltä ja -juomiselta pystytte. Tällä en tietenkään oleta, että jokaisen suomalaisen juhannustapoihin kuuluisi olennaisesti grilliherkkujen ja virkistysjuomien ahnehtiminen. Juhannus on juuri siksi suosikkijuhlani, että sitä voi viettää rauhassa omalla tavallaan. Toki markkinamiehet ovat onnistuneet tuotteistamaan ja brändäämään juhannuksenkin, mutta se on silti säilynyt jollain tavalla luonnollisempana juhlana kuin esimerkiksi suurelle osalle täysin materialistikseksi ja viihteelliseksi muuttunut joulu. Juhannus on alun perin ollut ja on edelleen ennen kaikkea luonnon ja valon juhla, vaikka sillekin on aikoinaan yritetty antaa korvaava kristillinen merkitys. Kaikkien grillimakkaramainosten ja pihakeinukuvastojen takaa löytyy juhla, joka kutsuu meidät takaisin luontoon. Jos siis vietät juhannuksesi kaupungissa, tuo perinteinen mökkijuhannus ja luonto luoksesi seuraavilla neuvoilla:

1. Lämmitä oma tai taloyhtiön sähkösauna. Jos lähistöllä ei kasva koivuja, osta kaupasta valmis saunavihta tai -vasta (kumpikin käy) tai lisää löylyveteen eteeristä koivuöljyä. Pese hiuksesi mäntysuovalla ja nauti mattolaiturin kesäisestä tuoksusta.

2. Pukeudu parhaimpiisi ja iloitse siitä, ettei sinun tarvitse verhoutua koko vartalon peittävään hyttyshaalariin. Autenttisen mökkitunnelman saavuttamiseksi voit toki valita asuksesi myös sen haalarin. Tunnelmaa voi tehostaa lataamalla netistä kannettavalle soittimelle hyttysten ja muiden lentävien ystäviemme suloista ääntelyä.

3.  Tee koivunlehvistä tai kukista seppele päähäsi tai kiinnitä kukka rintapieleen. Juhannusrauhan säilyttämiseksi materiaaleja ei kannata kuitenkaan lainata naapurin tai taloyhtiön kukkapenkistä, eikä etenkään puistoista. Hätätilanteessa voit käyttää tekokukkia tai askarrella niitä itse paperista tai kankaasta.

4. Grillin, kiukaan tai kokon puuttuessa makkarat ja tofugrillerit paistuvat myös sähköliedellä tai mikroaaltouunissa. Kuorruta paistoksesi sinapilla, vaikka se olisi mielestäsi pahaa. Sinapin on oltava ehdottomasti suomalaista ja tietysti sitä suosituinta (emme harrasta blogissamme tuotesijoittelua, joten jätän merkin mainitsematta).

5. Ota mukaasi kylmällä vedellä täytetty vati ja mene istumaan junalaiturille. Upota jalkasi veteen ja kuvittele olevasi kesämökin laiturilla.

6. Jos vietät juhannuksesi Tampereella tai lähialueella, unohda edellä mainitut neuvot ja tule Juhannuslaituriin. Siellä se juhannus on - ja paljon muuta.

Ofelia Market on esillä tapahtumassa muotinäytöksen ja myyntipisteen muodossa ja lisäksi tapahtumassa on jaossa elokuun Ofelia Marketin flyereita. Ofelia Marketin muotinäytös esitetään klo 18:20 ja 21:50. Myyntipiste palvelee koko tapahtuman ajan klo 18-23 ja kauppaa tuotteita seuraavilta myyjiltä:

Bellerina Design
Gloomy Moon
Herné
Kallomaija
Lumimarja
LingonberrySquirrel
Veterok

Uusien ja käsintehtyjen tuotteiden lisäksi myynnissä on myös tyylikäs ja värikäs valikoima second handia. Muistathan varata mukaasi käteistä!

YLE:n Juhannusjuna kuvausryhmineen viivähtää Tampereen asemalla klo 21:38-22:11 ja taltioi Juhannuslaiturin tunnelmaa. Yhteensä 13 tuntia kestävä Juhannusjuna-ohjelma esitetään suorana Suomen lisäksi myös Ranskassa, Saksassa ja Norjassa. Junan pysähdyspaikat ja -ajat on listattu Juhannusjunan blogissa.

Tervetuloa nauttimaan taatusti erilaisesta ja ainutlaatuisesta juhannuksesta!


Keskikesän terveisin,

Lumimarja / Ofelia Market



Sir Joseph Noel Paton:  Stydy for The Quarrel of Oberon ja Titania

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti