keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Esittelyssä Aron Ra: MARRA 2012

Kuva: Tommi Sundberg

Ofelia Marketin joulukalenterin viidennestä luukusta löytyy helsinkiläinen suunnittelijalupaus Aron Ra, joka esittelee tulevassa Ofelia Marketissa uuden MARRA 2012 -mallistonsa yleisölle ensimmäistä kertaa. Pukuompelijaksi ja modistiksi kouluttautunut ja pian myös vaatturiksi valmistuva vaatetusalan monitaituri on aiemmin toiminut osana erilaisia suunnittelijakollektiiveja ja ollut niiden kautta mukana toteuttamassa yhteismallistoja ja -näytöksiä. Yksi tällaisista luovan yhteistyön tuloksista oli Project Vanity, jonka näytös nähtiin Ofelia Marketin lavalla vuonna 2010. Saman vuoden marraskuussa Aron Ra alkoi pyrkiä kohti pitkäaikaista unelmaansa ja suunnitella ensimmäistä omaa mallistoaan. Marra-nimi viittaakin niin malliston syntykuukauteen kuin sen etymologisiin, kuolemaa ja jälleensyntymää, merkitseviin juuriin (kts. myös Marras).

Suunnittelijan ensimmäisissä mielikuvissa siinsi kylmänvalkoinen, futuristinen mallisto, joka muotoutui hitaasti parin vuoden suunnittelu- ja toteutusvaiheen aikana. Tuolloin projekti laajeni ja sen rinnalle syntyi joukko tarinoita ja kuvituksia, jotka malliston asujen tavoin saivat innoituksensa muun muassa androgyniasta, Paholaisen hahmosta, unista, mytologiasta ja mystiikasta. Monet asuista syntyivätkin enemmän ajatuksenvirran ja assosiaatioiden kuin tarkkojen suunnitelmien mukaan.

Alusta alkaen MARRA 2012 -malliston synnyn ja kehityksen kannalta keskeisessä asemassa ovat olleet tekijän vuoropuhelu ja yhteistyö eri tavoilla mallistoon vaikuttaneiden ihmisten kanssa. Jo loppuvuodesta 2010 Aron Ra:n pyynnöstä projektin kuvittajaksi ja käsikirjoittajaksi pestautui Anthoni Levonsaari, joka on myös valmistanut MARRA-aiheisia koruja sekä toiminut Aron Ra:n rinnalla Ofelia Marketissa nähtävän näytöksen koreografina ja avustavana koordinaattorina.

Tammikuussa 2013 internetiin avataan MARRA 2012 -sivusto, joka on visuaalispainotteinen kuvaus malliston synty- ja kehitysvaiheista ja esittelee malliston rinnalle syntyneet tarinat, kuvituksen ja valokuvat.

Kuva: Aron Ra

Aron Ra: MARRA 2012 -näytös Ofelia Marketissa 9.12.2012 klo 14:30.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti