perjantai 7. joulukuuta 2012

Esittelyssä Laura Luna & Kaira Tribe


Kaira Tribe (Kuva: Wisa Knuuttila)

Ofelia Marketin joulukalenterin seitsemännestä luukusta esiin kiemurtelevat Laura Luna & Kaira Tribe, joiden käärmemäisen sulokasta tanssia pääsette ihastelemaan sunnuntaina Ofelia Marketissa.

Kaira Tribe on esiintyvä oppilasryhmä, jonka tyylilaji on Yhdysvalloista Suomeen rantautunut Tribal Fusion -vatsatanssi. Ryhmä on ollut toiminnassa lähes kaksi vuotta ja nimi Kaira Tribe otettiin käyttöön viime keväänä. Ryhmän perustaja, opettaja ja ohjaaja on pääkaupunkiseudulla toimiva tanssija Laura Luna, joka on esiintynyt Ofelia Marketissa myös vuonna 2011. "Hurahdin Tribaliin nähtyäni YouTube:ssa Rachel Bricen videon joskus keväällä 2010 – samoihin aikoihin, kun pitkäaikainen vatsatanssiopettajani ilmoitti lopettavansa opettamisen", itämaista tanssia yli kymmenen vuotta harrastanut Laura kertoo. Hän oli jo vuonna 2007 törmännyt videoon, jota ei silloin osannut tulkita ollenkaan ja tunnisti sen vasta myöhemmin jonkinlaiseksi American Tribal Stylen eli ATS:n tulkinnaksi. "Näytin videon myös opettajalleni ja kysyin, voisimmeko opiskella siinä nähtyjä liikkeitä. Opettajani oli kuitenkin yhtä ymmällään kuin minäkin – oli selvästi kyse vatsatanssista, mutta aivan erilaisesta kuin mitä olimme koskaan aiemmin nähneet."

Rachel Bricen esityksen nähtyään Laura menetti sydämensä lopullisesti Tribal Fusionille. Hän oli jo pitkään harjoitellut itsekseen vatsatanssia epätyypillisen musiikin kanssa ja koki perinteisen vatsatanssin estetiikan niin puvustuksen kuin esiintymistekniikankin osalta monin tavoin vieraaksi itselleen. "Tribal Fusion oli juuri sitä, mitä olin kaivannut. En vain ollut tiennyt, että joku oli jo keksinyt sen!" Pramea, Hollywoodin haaremiunelmista innoituksensa saanut estradityylinen vatsatanssi sai jäädä ja Laura päätti ryhtyä opiskelemaan Tribal Fusionia omin päin, keinolla millä hyvänsä. Aluksi hän treenasi intensiivisesti useita kertoja viikossa Atlantin takaa tilattujen DVD-levyjen kanssa ja siitä seuraava askel oli lähteä ulkomaille tiiviskursseille lajin taitajien oppiin. Vuotta myöhemmin Laura aloitti jo ensimmäisen oman ryhmänsä opettamisen ja nykyään hän sekä opettaa itse että opiskelee ATS:a Helsingin TribalTanssiKeskuksessa vaikuttavan Anna Artemenkovan johdolla. Laura matkustaa myös säännöllisesti ulkomaille oppimaan uutta ja tutustumaan muihin tanssijoihin sekä pitää tästä kaikesta suomenkielistä blogia jakaakseen tietoa lajista nimenomaan Suomessa ja suomeksi – englanninkielisiä blogeja kun aiheesta löytyy jo runsaasti.

Laura Luna (Kuva: Uros Cotman

Merkittävimmäksi Tribal Fusion -esikuvakseen Laura nimeää tietysti Rachel Bricen, jonka ansiosta lajin löysi ja joka ei lakkaa hämmästyttämästä ja inspiroimasta punatukkaista suomalaistanssijaa. "Sen lisäksi että hän on jo kulttimainetta nauttiva upea tanssija ja joogi, hän on myös mitä miellyttävin ihminen ja kannustava opettaja", Laura suitsuttaa. Lauran mukaan kuitenkin jokainen hyvä opettaja on esikuva jollain tavalla ja luettelee joukon "tajunnanräjäyttäviä tanssijoita" – energisen ja vähintään supervoimia omaavan nestemäisen Anasman, intialaisen eleganssin kuningattaren Colleena Shaktin, hulvattoman hauskan ja ybernaisellisen Mira Betzin, superteknisen koreografioiden mestarin Samantha Emanuelin, käärmemäisen kehoterapeutin Deb Rubinin, teini-ikäisen ihmepoika Illanin ja Beats Antique -yhtyeessä vaikuttavan Zoe Jakesin.

Rachel Brice (Kuva: www.rachelbrice.com)

Inspiraatiota koreografioihinsa Laura saa monesta suunnasta yhtä aikaa, mutta suurin vaikuttaja on kuitenkin itse musiikki. "Olen musiikkiaddikti, kuuntelen musiikkia lähes aina ja esimerkiksi kävellessäni kaupungilla kuulokkeet päässä alkaa useimmiten tanssista fantasioiminen", Laura tunnustaa. Musiikki määrittää pitkälti sen tunnetilan ja tarinan, joita Laura pyrkii liikkeen ja olemuksensa kautta ilmentämään katsojalle. Suunniteltujen koreografioiden lisäksi Laura nauttii myös lavalla improvisoimisesta, jossa tanssi syntyy juuri siihen hetkeen. "Siinä on jotain hyvin vilpitöntä."

Perinteinen itämainen tanssi on kuulunut jo yli parikymmentä vuotta suomalaisten suosimiin harrastuksiin ja lajia opetetaan niin työväenopistoissa kuin lukuisissa tanssikouluissakin ympäri maata. Tribal fusion on toistaiseksi vieraampi tanssimuoto meillä, vaikka onkin jo saavuttanut suuren suosion muualla Skandinaviassa, Venäjällä ja Virossa. Suomessa on tällä hetkellä Laura Lunan lisäksi vain muutamia tanssijoita, jotka tekevät aktiivisesti lajia tunnetuksi ja opettavat sitä täällä. Laura kuitenkin uskoo, että Tribal Fusionista voisi hyvinkin tulla tanssin saralla seuraava iso juttu myös Suomessa: "Se on kiehtova ja kaunis laji, joka on tiiviisti ajan hermolla – onhan kyse tanssista, joka imee vaikutteita joka puolelta, mihin levittäytyy." Osa tanssin lumovoimasta selittyy varmasti myös Tribal Fusionille tyypillisillä mystisen maanläheisillä ja koristeellisilla esiintymisasuilla sekä -asusteilla, joita Laura valmistaa itsekin Salamankantama -merkkinsä alla. Kuten perinteinenkin itämainen tanssi, myös Tribal Fusion kehittää kehonhallintaa, kohottaa kuntoa, korostaa feminiinisyyttä, lisää joustavuutta ja parantaa selän hyvinvointia. "Kun sen kaiken päälle saa vielä halutessaan pukeutua fantasiahahmokseen ja nousta lavalle säteilemään muiden kauniiden tanssijoiden kanssa, mitä muuta voisi harrastukselta toivoa?" Laura kiteyttää. 

Ofelia Marketissa Kaira Triben jäsenistä nähdään lavalla Ane, Julia, Jenny, Maija, Maya, Minka ja Petra sekä tietysti ryhmän ohjaaja Laura Luna. "Esityksemme Ofelia Marketissa koostuu kahdesta erillisesta numerosta, Kaira Triben ryhmäkoreografiasta sekä omasta soolostani. Tarina jääköön tanssin kerrottavaksi! Tunnelma on tietysti tapahtuman teeman mukainen", vihjaa Laura salaperäisesti.

Lisää Tribal Fusionista ja tulevista kursseista voi lukea esimerkiksi Laura Lunan blogista ja Salamankantaman nettisivuilta.

Laura Luna & Kaira Tribe Ofelia Marketissa 9.12.2012 klo 16:00.


P.S. Vielä on aikaa osallistua arvontaan ja voittaa ikiomaksi Varustelekan erihieno pin-up -kalenteri! Kilpailuaika päättyy huomenna eli lauantaina 8.12. klo 12:00.

2 kommenttia:

 1. hei! Kävin katsomassa linkit läpi, ja Debin nimeen liitetty linkki menee eri tanssijan, Deborah Rubinin sivuille. He ovat kuitenkin kaksi eri henkilöä, tässä linkki tarkoittamani Deb Rubinin sivuille; http://www.sattyabody.net/

  ¤Laura¤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsista, näin oli tosiaan päässyt epähuomiossa käymään. Kiitos oikaisusta! Linkki on nyt muutettu.

   Poista